Zelf adverteren of uitbesteden, wat is verstandig?

Beginnende ondernemers doen vaak alles zelf. Omdat er nog geen budget is om uit te besteden, omdat ze graag alles in eigen hand willen houden, omdat ze uitbesteden zonde van het geld vinden, of wat voor reden dan ook. Maar naarmate je groeit, kun je niet alles zelf blijven doen. Elke groeiende ondernemer krijgt vroeg of laat te maken met het uitbesteden van werkzaamheden. Je hebt nu eenmaal een maximaal aantal uur in een week waarin je al je werkzaamheden gedaan wilt hebben. Maar wat besteed je nou uit en wat blijf je zelf doen?

Wat levert het meeste geld op?

Het is belangrijk om te bekijken welke werkzaamheden de meeste omzet opleveren. Wil je de hele dag mailtjes wegwerken of kun je beter een nieuwe cursus ontwikkelen die je op grote schaal kan verkopen en daarmee tonnen omzet oplevert? Het antwoord is niet zo moeilijk. Maar als je op grote schaal je cursus wil verkopen, moet je wel adverteren. Als je wil opschalen, is adverteren op Facebook & Instagram namelijk supereffectief. Maar ook hier zal je een keuze moeten maken.

Adverteren is geen hobby

Zelf doen of uitbesteden? Beide opties hebben voor- en nadelen. Het voordeel van zelf doen, is dat je uiteindelijk alles zelf kan doen. Maar voordat je zover bent, moet je tijd vrijmaken om veel kennis op te doen over het adverteren. Je moet investeren in cursussen en veel oefenen. Adverteren is veel meer dan ‘alleen’ technisch alles kunnen inrichten op Facebook, tegenwoordig Meta. Je moet vooral ook weten wat je doet.

Wat komt er allemaal kijken bij adverteren op Facebook?

Een campagne opzetten zonder een goed doordachte strategie is weggegooid geld. Leuk dat mensen je E-Book downloaden, maar dan? Hoe volg je deze leads op zodat ze daarna ook jouw eindproduct kopen? Je moet nadenken over:

  • De teksten van je advertenties. Als deze niet voldoen aan het advertentiebeleid, kun je zomaar geblokkeerd worden.
  • De foto’s en video’s die je gaat gebruiken.
  • Hoe je de juiste doelgroep gaat bereiken.
  • De strategie van de landingspagina. Raak je het probleem dat jij oplost voor je ideale klant? Is de pagina snel genoeg?
  • Het aanbod op de bedankpagina. Met het aanbod dat je hier doet, kun je je advertentiekosten terugverdienen. Zo speel je break even en mensen maken nog een keer laagdrempelig kennis met jouw expertise.
  • De follow-up mails. Welke strategie heb je hiervoor bedacht?

Oh, en dan nog dit

Heb je bovenstaande punten allemaal op orde? Bedenk dan dat Facebook zeer regelmatig haar regelgeving en werkwijze verandert. Dat betekent dat je vrij snel achter zult lopen en regelmatig zaken moet aanpassen. Dit kost je allemaal waardevolle tijd. En dan hebben we het nog niet eens over je humeur. En laten we eerlijk zijn; ‘ieder zijn vak’ is niet voor niets een veel gebruikte uitdrukking. Jij als coach of trainer kan waarschijnlijk uren praten over jouw expertise en alle mogelijke manieren verzinnen die er zijn om jouw klanten te helpen transformeren. Zo werkt dat ook bij marketeers. Er zijn zoveel strategieën en manieren om te adverteren. Elke klant, elk product en elk aanbod vereisen een andere aanpak. Maatwerk dus.

We’ve got you!

Hoe fijn is het als je je hier allemaal geen zorgen over hoeft te maken. Als zelfstandig ondernemer heb je al zoveel petten die je moet opzetten. Boekhouder, administratief medewerker, marketeer en ga zo maar door. Soms ben je het overzicht kwijt en weet je gewoon niet waar je moet beginnen. Wat jij nodig hebt, is een sparringpartner. Een expert die met je meedenkt over je aanbod, meekijkt op je website en social mediakanalen en adviseert op alle vlakken in je business die nodig zijn om je conversie en dus je omzet te laten groeien. Ben jij er helemaal klaar mee om alles alleen te doen? Plan dan een gratis adviesgesprek in van 30 minuten (let op, we lopen altijd uit 😊). Wij vertellen graag hoe wij jouw leven makkelijker kunnen maken.